Alderssvarende huslige pligter – hvilke pligter ved hvilken alder?

Hvornår kan børn involveres i de huslige pligter? Du kan faktisk involvere dit barn i madlavning helt fra han eller hun er spæd. Naturligvis sætter du ikke din baby til at lave mad, men du kan oplagt placere barnet i en højstol, når du er i køkkenet for at lave mad. 

Når dit barn er 1-2 år gammel kan du give ham eller hende mulighed for at lege med vand ved at skylle grøntsager. Små børn elsker at få mulighed for at lege med vandet og det kan du kombinere med madlavning ved at lære dit barn at skyller tomater og agurker fra en tidlig alder.

Lidt efter lidt kan du lære dit barn at hjælpe i køkkenet ved fx at pille æg eller at lave hjemmelavet pizza. Børnene kan også sagtens lære at forme bøffer fra en tidlig alder. Der er ikke rigtigt en præcis alder fra hvornår barnet kan have sin egen maddag, da det handler om at gå i gang lidt efter lidt. 

Huslige pligter til børn i 3-4 års alderen

Du kan sagtens give dit barn i 3-4 års alderen huslige pligter, som lærer børnene at have et ansvar. Det kan fx være at give jeres hund eller kat mad, at lægge tøj på plads i skabet, at sætte sine sko pænt i indgangen og at rydde sit eget legetøj op. 

Du lærer ikke kun dit barn at have et ansvar ved at bede din datter eller sønnike om at lægge sit tøj i vasketøjskurven. Du får også hjælp til de huslige pligter, som kan give dig mere overskud til kvalitetstid sammen med børnene. 

Huslige pligter til børn i 5-7 års alderen 

Når dine børn bliver ældre og når 5-7 år alderen, vil de være klar til mere ansvar. Her kan du give dem forskellige huslige pligter som fx at hjælpe med at dække bord og rydde det af efter aftensmaden. 

Børnene er nu også gamle nok til at pakke sin taske til børnehaven eller skolen samt selv at bringe dem frem og tilbage fra skolen eller børnehaven. Når dit barn er 5-7 år kan du også sagtens bede ham eller hende om hjælpe med at hænge vasketøj op og at rede sengen, som hjælper med at forberede dem til når de engangs forlader reden og flytter hjemmefra. 

Huslige pligter til børn i 8-10 års alderen 

Når dit barn er otte-ti år gammel, vil han eller hun helt automatisk klare de opgaver, som barnet har lært i en tidligere alder. Derfor er datter eller sønnike nu klart til et større ansvar som fx at gå med hunden eller at gå ud med affaldet. Det er også i denne alder at du kan lære barnet at hjælpe med let rengøring som fx at vaske tøj, feje og støvsuge. 

Huslige pligter til børn i 10-12 års alderen 

Når dit barn er ved at være teenager kan det være at han eller hun er klar til at være alene hjemme og eventuelt passe på lillebror eller lillesøster. Det er også i denne alder at barnet kan begynde at have ansvar for sit eget værelse, når det kommer til oprydning. 

Copyright © 2022 kidsnyt.dk