5 af de bedste spil til at udvikle børns kognitive færdigheder

Der findes mange forskellige spil, som kan bruges til at udvikle børns kognitive færdigheder. Flere af spillene virker faktisk for både børn og voksne, da alle mennesker gennemgår en konstant udvikling hele sit liv. I denne artikel kan du læse om fem forskellige spil, som du og dit barn kan have det sjovt med, mens din søn eller datter udvikler sine kognitive færdigheder.

Puslespil er et af de mest kognitive spil

Puslespil er et af de spil, som de fleste tænker på, når de skal komme frem til spil, der kan udvikle kognitive færdighed hos både børn og voksne. Puslespil kommer i tusindvis af farver og temaer. Her lærer barnet om størrelser og problemløsning, når de skal finde frem til hvordan det hele går op i en højere enhed. Der er forskellige sværhedsgrader og generelt skal puslespil og andet legetøj følge med dit barns kognitive udvikling. På den vis er der større sandsynlighed for at barnet vedligeholder interessen og føler sig mindre fristet til at spille på en tablet i stedet.

Gemmeleg med legetøj

For at få dit barn til at lære at ting stadigvæk eksisterer, selv når man ikke kan se dem med det blotte øje, så kan gemmeleg med legetøj hjælpe på dette område. Først og fremmest kan du lære dit barn at tælle til ti mens du gemmer et stykke legetøj. Derefter kan du hjælpe barnet med at forholde sig til positioner ved at spørge ham eller hende om hun har kigget under sengen eller bagved døren. Gemmeleg virker som en simpel leg, men når du tænker over det kan barnet lærer mange ting ved fx at lede efter sin dukke.

Syng børnesange i hjemmet og på farten

Syng sange sammen med dit barn. Ved at synge eller ved at spille den samme musik hjemme i huset eller i bilen på vej til skole, vil du forhåbentligt forbedre dit barns hukommelse og hans/hendes evne til at identificere ord.

Giv dit barn flere valgmuligheder

I en travl hverdag finder vi det ofte nemmest at vælge hvad vores barn skal spise eller have på. Men hvis du giver din søn eller datter flere valgmuligheder, som fx han/hun vil have en blå eller grøn trøje på eller om han/hun har lyst til agurk eller gulerødder, så hjælper du barnet med at blive mere selvstændig. Dette bør også hjælpe barnet med at føle sig mere sikker i de beslutninger han/hun tager i løbet af en dag.

Spil masser af huskespil

Huskespil er kendt som hjernegymnastik. Her træner vi både fokus og hukommelse samt logik, når vi skal prøve på at løse problemstillingen ved at matche kort, mens vi vender dem om skiftevis. Huskespil er også en god måde for at børnene kan lære fx lyde eller dyr, ved at spille huskespil med dyretema. Når barnet med succes matcher to kort kan du spørge om hvilket dyr det er eller fx at spørge ”hvad siger hunden?” Dermed er dagens sidste eksempel på bedste spil til at udvikle børns kognitive færdigheder endnu et eksempel på hvordan man kan slå flere fluer med et smæk.

Copyright © 2024 kidsnyt.dk